Zupa krem z dyni

Utworzono: 01-11-2020

Krem z dyni to moja idealna propozycja na jesienne wieczory. Lekkostrawna i niskokaloryczna, zadba o naszą figurę oraz przemianę materii, a w połączeniu z nutą orientalnych przypraw, również o dobre samopoczucie. To najprostsza i najbardziej popularna wariacja na temat dyni. W mojej kuchni – pozycja obowiązkowa!

Czas wykonania: 50 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 6 łyżek prażonych pestek dyni – do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • bulion warzywny – 1,5 l
  • curry, sól, pieprz i tymianek

Sposób wykonania:

Dynię umyj, podziel na dwie części i opróżnij z pestek. Następnie obierz ze skórki i miąższ pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i również pokrój je w kostkę. 

W garnku zeszklij na oliwie rozdrobnioną cebulę oraz czosnek. Dodaj do niej pokrojoną dynię oraz ziemniaki i podsmaż je na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając.
Do warzyw dodaj wszystkie przyprawy i zalej bulionem do wysokości 2 cm poniżej ich poziomu. 
Gotuj wszystko przez 15 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie, następnie nieco ostudź i zmiksuj. Zupę możesz jeszcze doprawić, według uznania. 

Podawaj ją z prażonymi pestkami dyni lub grzankami.
Smacznego!

Przejdź do góry strony