Zupa krem z dyni
Krem z dyni to moja idealna propozycja na jesienne wieczory. Lekkostrawna i niskokaloryczna, zadba o naszą figurę oraz przemianę materii, a w połączeniu z nutą orientalnych przypraw, również o dobre samopoczucie. To najprostsza i najbardziej popularna wariacja na temat dyni. W mojej kuchni – pozycja obowiązkowa!
Czas wykonania: 50 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 cm świeżego imbiru
- 6 łyżek prażonych pestek dyni – do dekoracji
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- bulion warzywny – 1,5 l
- curry, sól, pieprz i tymianek
Sposób wykonania:
Dynię umyj, podziel na dwie części i opróżnij z pestek. Następnie obierz ze skórki i miąższ pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i również pokrój je w kostkę.
W garnku zeszklij na oliwie rozdrobnioną cebulę oraz czosnek. Dodaj do niej pokrojoną dynię oraz ziemniaki i podsmaż je na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając.
Do warzyw dodaj wszystkie przyprawy i zalej bulionem do wysokości 2 cm poniżej ich poziomu.
Gotuj wszystko przez 15 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie, następnie nieco ostudź i zmiksuj. Zupę możesz jeszcze doprawić, według uznania.
Podawaj ją z prażonymi pestkami dyni lub grzankami.
Smacznego!