Cieszę się że tu jesteś
Dzień dobry,
Nazywam się Jolanta Kozłowska. Jestem dietetykiem — ekspertem do ds. żywienia.
Wykorzystuję swoją wiedzę i doświadczenie, by propagować idee świadomego żywienia. Osoby zdrowe edukuję , w jaki sposób komponować dietę, osobom chorym pomagam we wprowadzaniu diety jako elementu wspomagającego leczenie.
Moje diety opierają się wyłącznie na naturalnej, nieprzetworzonej żywności. Komponuję je w oparciu o holistyczne podejście do zdrowia oraz indywidualne upodobania, potrzeby i umiejętności kulinarne.
Ważne są dla mnie: regionalność i sezonowość składników diety. Dzięki temu jest ona przyjazna nie tylko dla organizmu, ale również dla portfela.
Moja historia
Dietetyka to mój sposób na realizację życiowej pasji — miłości do gotowania i zainteresowania tematyką zdrowego odżywiania. Moją drogę rozpoczęłam od pracy z młodzieżą — przygotowywałam młodych ludzi do zawodu kucharza, piekarza, cukiernika.
Jednocześnie nieustannie pogłębiam swoją wiedzę i umiejętności w zakresie dietetyki klinicznej.
Gabinet dietetyczny otworzyłam w 2010 roku. Pomogłam w redukcji nadwagi, zniwelowaniu skutków chorób kardiologicznych, układu pokarmowego, chorób metabolicznych oraz chorób tarczycy.
Opracowuję dietę, prowadzę szkolenia z gotowania, konsultuję i wspieram we wprowadzaniu nowych nawyków żywieniowych na każdym etapie dietoterapii.
MOJA FILOZOFIA ŻYWIENIA
Powiedzieć o jedzeniu, że jest tylko konieczną do zaspokajania potrzebą fizjologiczną człowieka to nie powiedzieć tak naprawdę niczego.
Moja filozofia żywienia jest prosta:
W ZGODZIE ZE SOBĄ
W zgodzie ze sobą, czyli w harmonii z własnym zdrowiem, smakiem, potrzebami, upodobaniami, finansami, ale także zachodzącymi we mnie i wokół mnie zmianami. To czas dla siebie i innych, smakowanie ulubionych posiłków i delektowanie się kolorami i zapachami wyzwalającymi radość.
Filozofia ta jest dla mnie istotnym drogowskazem w opracowaniu i spersonalizowaniu jadłospisów oraz porad żywieniowych. Obejmuje całego człowieka — uwzględnia jego potrzeby fizyczne i duchowe. W odpowiedzi na te potrzeby sięgam po mądrość pokoleń, a więc naturalne składniki odżywcze i ich prozdrowotne kombinacje oraz po elementy ziołolecznictwa. Wykorzystuję wiedzę i zasady zgodne z Kuchnią 5 Przemian oraz tradycyjną medycyną chińską.
Zdrowie jest najcenniejszą wartością, którą każdy z nas posiada. Niezależnie od wieku, płci, zawodu, statusu społecznego każdy z nas powinien o nie dbać, co nie zawsze jest łatwe.
Pomagam „oswoić” zdrowe gotowanie tak, by było przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem.
Zamieniam typowe spojrzenie na jedzenie i postrzeganie siebie.
Sprawiam, że stan zdrowia i samopoczucie zmienia się na jeszcze lepsze.
A wszystko po to, by być
W ZGODZIE ZE SOBĄ.