Pieczarki faszerowane - szybka przekąska

Utworzono: 25-01-2021
Pieczarki faszerowane - szybka przekąska

Kolejny pomysł na karnawałową, szybką i w dodatku niskokaloryczną przekąskę! Tym razem do przygotowania na ciepło.

Pieczarki są dostępne przez cały rok, więc danie to można przygotować w każdej chwili. W 100 g produktu mają tylko 22 kalorie i są idealnym zamiennikiem mięsa. Obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwnowotworowo, wzmacniają odporność i zwalczają nadciśnienie tętnicze. W kuchni najlepiej sprawdzają się jako dodatek do sałatek, pizzy, sosów, zup, czy mięs. Jestem przekonana, że przepis ten sprawdzi się również w Państwa domowym menu.

Polecam serdecznie :)

Ilość porcji: 1

Składniki:

  • 4 średniej wielkości pieczarki, bez nóżek
  • 1 plaster polędwicy sopockiej lub rozdrobnione nóżki pieczarek
  • 1 czubata łyżka twarożku półtłustego lub tofu
  • 1 łyżeczka mleka lub mleka roślinnego
  • rozdrobniony czosnek do smaku
  • 1 łyżeczka świeżych ziół: natka pietruszki, szczypiorek, bazylia
  • olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • łyżka płatków migdałowych

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 °C i przygotuj farsz z pieczarek, twarożku, rozdrobnionej wędliny oraz mleka. Dopraw go czosnkiem, ziołami i solą. Następnie farsz ułóż w kapeluszach pieczarek, udekoruj płatkami migdałowymi i piecz w wysmarowanym tłuszczem szkle żaroodpornym przez 15 minut.

Gotową przystawkę udekoruj liściem sałaty z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, bazylią oraz tostem. 

Smacznego!

 

Przejdź do góry strony