Pieczarki faszerowane - szybka przekąska
Kolejny pomysł na karnawałową, szybką i w dodatku niskokaloryczną przekąskę! Tym razem do przygotowania na ciepło.
Pieczarki są dostępne przez cały rok, więc danie to można przygotować w każdej chwili. W 100 g produktu mają tylko 22 kalorie i są idealnym zamiennikiem mięsa. Obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwnowotworowo, wzmacniają odporność i zwalczają nadciśnienie tętnicze. W kuchni najlepiej sprawdzają się jako dodatek do sałatek, pizzy, sosów, zup, czy mięs. Jestem przekonana, że przepis ten sprawdzi się również w Państwa domowym menu.
Polecam serdecznie :)
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 4 średniej wielkości pieczarki, bez nóżek
- 1 plaster polędwicy sopockiej lub rozdrobnione nóżki pieczarek
- 1 czubata łyżka twarożku półtłustego lub tofu
- 1 łyżeczka mleka lub mleka roślinnego
- rozdrobniony czosnek do smaku
- 1 łyżeczka świeżych ziół: natka pietruszki, szczypiorek, bazylia
- olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- łyżka płatków migdałowych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 °C i przygotuj farsz z pieczarek, twarożku, rozdrobnionej wędliny oraz mleka. Dopraw go czosnkiem, ziołami i solą. Następnie farsz ułóż w kapeluszach pieczarek, udekoruj płatkami migdałowymi i piecz w wysmarowanym tłuszczem szkle żaroodpornym przez 15 minut.
Gotową przystawkę udekoruj liściem sałaty z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, bazylią oraz tostem.
Smacznego!