Mini pizze z cukini
Karnawał to czas, w którym zdecydowanie trudno liczyć kalorie i podporządkować się rutynie prowadzonej diety. Można jednak sięgnąć po rozwiązania kulinarne, dzięki którym połączymy przyjemne z pożytecznym, bez wyrzeczeń i konieczności spędzania w kuchni wielu godzin.
Prawdziwym łasuchom proponuję dzisiaj mini pizze z cukinii. Niezwykle prosta w przygotowaniu przekąska, która jest lekkostrawna, a co najważniejsze, niskokaloryczna. Dostarcza naszemu organizmowi cennego błonnika oraz minerałów m.in. takich, jak potas, magnez i fosfor. Sama cukinia ma właściwości przeciwzapalne oraz odkwaszające organizm, dlatego szczególnie polecana jest osobom cierpiącym na zgagę, czy wrzody żołądka. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, co istotne w diecie cukrzycowej i obniża poziom złego cholesterolu. Dlaczego więc nie skorzystać z dobroci warzywa, które ze swoim delikatnym smakiem doskonale odnajduje się w leczo, zapiekankach, czy ciastach?
Mini pizze z cukinii to mój sprawdzony przepis na imprezową przekąskę i jako drugie śniadanie. Gorąco polecam:)
Ilość porcji: 1 osoba
Składniki:
• 10 plasterków cukinii grubości ok. 1,5 cm
• 5 pomidorów suszonych z oliwy
• ½ kulki sera mozzarella lub 25 g sera feta
• przyprawy - bazylia lub zioła prowansalskie
• sól oraz pieprz do smaku
Wykonanie:
Plastry cukinii ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przypraw solą i przyprawami.
Na plastrach cukinii połóż suszone pomidory i ser, wszystko przypraw kolorowym pieprzem, a następnie zapiecz w temperaturze 200°C przez 10 minut.
Przekąskę można jeść na ciepło lub zimno wraz z grzankami, tostem albo pieczywem.
Smacznego!