Mini pizze z cukini

Utworzono: 12-01-2021
Mini pizze z cukini

Karnawał to czas, w którym zdecydowanie trudno liczyć kalorie i podporządkować się rutynie prowadzonej diety. Można jednak sięgnąć po rozwiązania kulinarne, dzięki którym połączymy przyjemne z pożytecznym, bez wyrzeczeń i konieczności spędzania w kuchni wielu godzin.

Prawdziwym łasuchom proponuję dzisiaj mini pizze z cukinii. Niezwykle prosta w przygotowaniu przekąska, która jest lekkostrawna, a co najważniejsze, niskokaloryczna. Dostarcza naszemu organizmowi cennego błonnika oraz minerałów m.in. takich, jak potas, magnez i fosfor. Sama cukinia ma właściwości przeciwzapalne oraz odkwaszające organizm, dlatego szczególnie polecana jest osobom cierpiącym na zgagę, czy wrzody żołądka. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, co istotne w diecie cukrzycowej i obniża poziom złego cholesterolu. Dlaczego więc nie skorzystać z dobroci warzywa, które ze swoim delikatnym smakiem doskonale odnajduje się w leczo, zapiekankach, czy ciastach?

Mini pizze z cukinii to mój sprawdzony przepis na imprezową przekąskę i jako drugie śniadanie. Gorąco polecam:)

Ilość porcji: 1 osoba

Składniki:

• 10 plasterków cukinii grubości ok. 1,5 cm

• 5 pomidorów suszonych z oliwy

• ½ kulki sera mozzarella lub 25 g sera feta

• przyprawy - bazylia lub zioła prowansalskie

• sól oraz pieprz do smaku

Wykonanie:

Plastry cukinii ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przypraw solą i przyprawami.

Na plastrach cukinii połóż suszone pomidory i ser, wszystko przypraw kolorowym pieprzem, a następnie zapiecz w temperaturze 200°C przez 10 minut.

Przekąskę można jeść na ciepło lub zimno wraz z grzankami, tostem albo pieczywem.

Smacznego!

 

Przejdź do góry strony