Kruche pierniczki świąteczne – zdrowsza wersja
Nic tak nie tworzy atmosfery świątecznej w domu jak uwalniający się z kuchni zapach świeżych przypraw korzennych. Przywodzi na myśl ciepło i uroczysty charakter wspólnych, rodzinnych spotkań przy bożonarodzeniowym stole. Cynamon, kardamon, imbir, goździki i anyż królują w wielu świątecznych potrawach, ale to pierniki najpełniej oddają bukiet ich magicznego aromatu. Przepisów na nie jest całe mnóstwo. Ja proponuję ich zdrowszą wersję, z zachowaniem tradycyjnych sposobów wykonania.
Czas wykonania: ok. 60 minut
Ilość porcji: 30-35 sztuk
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko lub maślanka jako zamiennik o takiej samej objętości
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bezglutenowego
- 3 łyżki miodu lub cukru brązowego
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
- 2 łyżki masła lub masła klarowanego rozpuszczonego
- 2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego np: sojowego, kokosowego, ryżowego, migdałowego
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao lub karobu.
Sposób wykonania:
Z podanych składników wyrób ciasto, a następnie owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po jego wyjęciu na stolnicę, rozwałkuj je do grubości 5 mm. Pierniczki wycinaj foremkami o ulubionym kształcie. Jeśli ciasto będzie się kleić, możesz je lekko podsypać mąką. Gotowe pierniczki udekoruj według uznania. Ja zdobię je jeszcze przed pieczeniem za pomocą pieczątek z motywem świątecznym.
Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w temp 180C przez 10-12 minut.
Smacznego!