Kruche pierniczki świąteczne – zdrowsza wersja

Utworzono: 17-12-2020
Kruche pierniczki świąteczne – zdrowsza wersja

Nic tak nie tworzy atmosfery świątecznej w domu jak uwalniający się z kuchni zapach świeżych przypraw korzennych. Przywodzi na myśl ciepło i uroczysty charakter wspólnych, rodzinnych spotkań przy bożonarodzeniowym stole. Cynamon, kardamon, imbir, goździki i anyż królują w wielu świątecznych potrawach, ale to pierniki najpełniej oddają bukiet ich magicznego aromatu. Przepisów na nie jest całe mnóstwo. Ja proponuję ich zdrowszą wersję, z zachowaniem tradycyjnych sposobów wykonania. 

Czas wykonania: ok. 60 minut
Ilość porcji: 30-35 sztuk

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko lub maślanka jako zamiennik o takiej samej objętości 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 łyżki miodu lub cukru brązowego
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu 
  • 2 łyżki masła lub masła klarowanego rozpuszczonego
  • 2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego np: sojowego, kokosowego, ryżowego, migdałowego 
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao lub karobu.

Sposób wykonania:
Z podanych składników wyrób ciasto, a następnie owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. 
Po jego wyjęciu na stolnicę, rozwałkuj je do grubości 5 mm. Pierniczki wycinaj foremkami o ulubionym kształcie. Jeśli ciasto będzie się kleić, możesz je lekko podsypać mąką. Gotowe pierniczki udekoruj według uznania. Ja zdobię je jeszcze przed pieczeniem za pomocą pieczątek z motywem świątecznym. 
Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w temp 180C przez 10-12 minut.

Smacznego!

Przejdź do góry strony