Ciasteczka świąteczne
Prosty przepis i morze przyjemności przy wspólnym, rodzinnym przygotowaniu łakoci na święta… Ciasteczka, które proponuję, piekę co roku razem z córką w prezencie dla swoich bliskich i przyjaciół. Opakowane w celofan lub zamknięte w słoiczku symbolizują to, co możesz oferować innym w tym wyjątkowym okresie i nie tylko: pamięć, serce oraz czas dedykowany specjalnie dla nich. Jeśli szukasz pomysłu na smaczną, świąteczną niespodziankę, koniecznie wypróbuj tą recepturę!
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Z podanych składników wyrób ciasto na stolnicy, a następnie owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Na stolnicy rozwałkuj ciasto do grubości 5mm i wytnij ciasteczka foremkami świątecznymi o ulubionym kształcie. Blachę wyłóż pergaminem i ułóż na niej ciasteczka w odległości 2 cm od siebie.
Piecz je ok. 10 minut, aż osiągną złocisty kolor.
Po wystygnięciu ciasteczka udekoruj lukrem lub czekoladą z kąpieli wodnej oraz rozdrobnionymi bakaliami według uznania (suszona żurawina, orzechy włoskie, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa). Jeśli przygotowujesz je na kilka tygodni przed świętami, zanim trafią do adresata, przechowuj je w szczelnie zamkniętych puszkach.