Rolada cukiniowo- łososiowa

Przekąska zimna- propozycja na sylwester

Utworzono: 28-12-2023

Przekąska zimna z cukinii

Cukinia warzywo z rodziny dyniowatych- obniża poziom cholesterolu we krwi, bogate źródło żelaza, potasu błonnika , witamin z grupy B, wit. A, C. Działa zasadotwórczo na organizm.

 

 

 

Rolada z cukiniowo- łososiowa- 1 porcja

Składniki:

  • Cukinia 115g
  • 2 jajka wielkość L- 120 g
  • Skrobia ziemniaczana-5 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista-10 g
  • Czosnek do smaku
  • Łosoś wędzony-50 g
  • Ser twarogowy półtłusty-40 g
  • Rukola-1/4 opakowania-38 g
  • Cebula – 15 g
  • Papryka czerwona- 75 g
  • Przyprawy- sól, pieprz, tymianek

Wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 180C
  • Cukinię zetrzeć na grubych oczkach , umieścić na bawełnianej ściereczce i wycisnąć sok
  • Do cukinii dodaj jajka, czosnek, oliwę, przyprawy do smaku, wymieszaj, dodaj mąki i skrobię i jeszcze raz wymieszaj
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przygotowaną masę wyłóż na papier i uformuj okrąg o średnicy15-18 cm
  • Piec w piekarniku około 15 minut
  • Upieczony placek wystudzić , posmarować serkiem , ułożyć sałatę, łososia i pozostałe warzywa, całość zwinąć ciasno w rolkę, a następnie pokroić na 5 cm plastry
  • Smacznego:)

 

 

Rolada cukiniowo- łososiowa

Przejdź do góry strony