Pizza dyniowa
z serem camembert
Sezon na dynię w pełni, więc proponuję trochę zaszaleć! Ten przepis jest na pewno dla tych, którzy przepadają za pizzą i są skłonni spróbować jej w zupełnie innej wersji. Tym razem przedstawiam słodką odsłonę tego dania. Idealne na deser? Owszem, ale nie tylko. Jeśli lubisz połączenie słodyczy i sera pleśniowego, nie odmówisz jej sobie bez względu na porę dnia… Oto ona:
Czas wykonania: 60 minut
Ilość porcji: 12/ tortownica o średnicy 24 cm
Jakich składników potrzebujemy?
- 800 g dyni
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- sól, cynamon
- ser kozi lub camembert
- orzechy włoskie
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
- rukola do dekoracji
A więc do dzieła!
Dynię wydrąż z pestek, obierz ze skórki i miąższ zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Następnie nastaw piekarnik na 180C i przygotuj tortownicę z papierem do pieczenia. Startą dynię połącz z rozbełtanymi jajkami, mąką oraz szczyptą soli i 2 szczyptami cynamonu. Powstałą masę wlej na tortownicę i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Po 20 minutach wyjmij na chwilę pizzę z piekarnika, posyp ją rozdrobnionym serem i piecz przez kolejne 10-15 minut.
W międzyczasie upraż orzechy na patelni bez tłuszczu i rozdrobnij je.
Po wyjęciu pizzy z piekarnika, polej jej wierzch płynnym miodem lub syropem klonowym i posyp uprażonymi orzechami oraz rukolą.
Przyjemnych wrażeń smakowych!