Paluchy dyniowe

z sosem twarożkowo-ziołowym

Utworzono: 09-11-2020

Dynia to prawdziwa skarbnica witaminy C oraz potasu, które wzmacniają nasz układ odpornościowy, dlatego nie powinno jej zabraknąć w jesiennym menu. Dla tych, którym znudziła się jej wariacja kulinarna w postaci zupy, proponuję paluchy dyniowe z piekarnika. Doskonale sprawdzą się jako niespodzianka na rodzinną kolację i wykwintna przekąska na imprezę! To też danie dla łasuchów, którzy chcą oszczędzić na kaloriach i szukają prostych pomysłów na zdrowy posiłek.

Czas wykonania: 50 minut
Porcja: na 1 osobę

Składniki na paluchy dyniowe:

  • 250 g dyni
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy
  • sól kłodawska, chili, koper włoski
  • ząbek czosnku

Sposób wykonania:
Dynię umyj, osusz i podziel na 2 części. W międzyczasie nastaw piekarnik na 200C i przygotuj blaszkę oraz papier do pieczenia. Następnie usuń nasiona dyni, a jej miąższ pokrój na słupki. Czosnek wyciśnij przez praskę i  połącz go z oliwą oraz przyprawami. Tak przygotowaną marynatą natrzyj słupki dyni, ułóż na blaszce z papierem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut. 

Składniki na sos twarożkowo – ziołowy:

  • 120 g twarogu półtłustego
  • 2 rzodkiewki
  • szczypiorek
  • koperek
  • plaster cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:
Twaróg rozetrzyj w misce na gładko. Cebulę i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę oraz rozdrobnij szczypiorek i koperek. Dodaj je do twarogu wraz z jogurtem naturalnym. Masę dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.

Gotowy sos serwuj z ciepłymi paluchami dyniowymi.

Smacznego!

Przejdź do góry strony