Paluchy dyniowe
z sosem twarożkowo-ziołowym
Dynia to prawdziwa skarbnica witaminy C oraz potasu, które wzmacniają nasz układ odpornościowy, dlatego nie powinno jej zabraknąć w jesiennym menu. Dla tych, którym znudziła się jej wariacja kulinarna w postaci zupy, proponuję paluchy dyniowe z piekarnika. Doskonale sprawdzą się jako niespodzianka na rodzinną kolację i wykwintna przekąska na imprezę! To też danie dla łasuchów, którzy chcą oszczędzić na kaloriach i szukają prostych pomysłów na zdrowy posiłek.
Czas wykonania: 50 minut
Porcja: na 1 osobę
Składniki na paluchy dyniowe:
- 250 g dyni
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy
- sól kłodawska, chili, koper włoski
- ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Dynię umyj, osusz i podziel na 2 części. W międzyczasie nastaw piekarnik na 200C i przygotuj blaszkę oraz papier do pieczenia. Następnie usuń nasiona dyni, a jej miąższ pokrój na słupki. Czosnek wyciśnij przez praskę i połącz go z oliwą oraz przyprawami. Tak przygotowaną marynatą natrzyj słupki dyni, ułóż na blaszce z papierem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.
Składniki na sos twarożkowo – ziołowy:
- 120 g twarogu półtłustego
- 2 rzodkiewki
- szczypiorek
- koperek
- plaster cebuli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Twaróg rozetrzyj w misce na gładko. Cebulę i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę oraz rozdrobnij szczypiorek i koperek. Dodaj je do twarogu wraz z jogurtem naturalnym. Masę dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.
Gotowy sos serwuj z ciepłymi paluchami dyniowymi.
Smacznego!