Muffinki szpinakowe z fetą

Przekąska zimna na Sylwestera

Utworzono: 28-12-2023

Muffinki szpinakowe z serem feta- 2 porcje( ok. 10 sztuk)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g feta
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 cebula
  • 1szklanka posiekanego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki mąki owsianej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka otrąb
  • 1 łyżka oliwy
  • Przyprawy- 1 łyżka czubrycy, po szczypcie pieprzu i  soli, 1 łyżka suszonych pomidorów
  • Dodatek dowolna surówka

Wykonanie:

  • Na łyżce oliwy zeszklij posiekaną cebulę, czosnek, dodaj czubrycę, szpinak, pieprz , całość duś przez 6 minut
  • Ubij białka jaj ze szczyptą soli na pianę, dodaj żółtka, jogurt, całość zmiksuj
  • Do masy jajecznej dodaj podduszony szpinak, suszone pomidory, mąkę, otręby, całość wymieszaj na jednolitą masę, a na koniec wkrusz ser feta
  • Masą napełnij foremki i piecz w temp.180C ok 15-20 minut
  • Gotowe muffinki spożywaj z dowolną surówką

 

 

Muffinki szpinakowe z fetą

Przejdź do góry strony