Dynia marynowana

Utworzono: 27-11-2020

Jest idealnym dodatkiem do mięs i smaczną przekąską na jesienno – zimowe wieczory. Ja proponuję jej wersję z grzankami w towarzystwie sera feta i masełka czosnkowego. Mój przepis na marynowaną dynię jest zmodyfikowaną opcją dla tych, którzy szukają szybkich i łatwiejszych w wykonaniu receptur oraz łagodniejszego smaku. Oto ona:

Czas wykonania: 90 minut
Ilość słoików: około 20 szt. o pojemności 300 ml

Składniki:

  • 5 kg dyni
  • 1,5 l octu
  • 4 szklanki wody
  • 2,5 kg cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Kilka goździków

Sposób wykonania:
Dynię obierz i pokrój w 2-3 centymetrowe kostki. Przygotuj syrop z wody, cukru, octu, soli oraz goździków i zagotuj go. Następnie do gorącego syropu partiami wrzucaj dynię. Każdą jej partię podgotuj na tyle, aby była gorąca i łyżką cedzakową przełóż do miski.
Wystudzoną dynię ułóż w słoiczkach. Syrop zagotuj, zbierz z niego zawiesinę, a następnie zalej nim dynię w słoikach. 
Słoiki gotuj przez 5 minut, potem wyjmij je na suchą ściereczkę i przykryj kocem na całą noc. 
Marynata jest gotowa! Jak przygotować grzanki z dynią  i fetą?

Składniki na 1 osobę:

  • 2 kromki bułki paryskiej lub chleba graham
  • 20 g dyni marynowanej
  • 10 g sera feta lub koziego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka masła
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób wykonania:
Rozdrobniony czosnek połącz z masełkiem i posmaruj nim kromki bułki lub chleba. Następnie kromki wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz, aż się zarumienią. Po wyłożeniu z piekarnika ułóż na nich odsączone z marynaty kosteczki dyni, obłóż serem i posyp natką pietruszki.

Smacznego!

Przejdź do góry strony